GEBRUIK

Was je handen (mét zeep) voor je het masker gaat opzetten. Raak het masker enkel aan bij de elastiekjes. Vermijd om het stoffen gedeelte van het masker aan te raken. 

Zet het masker op. Het masker moet goed aansluiten aan de zijkant. Zorg ervoor dat je neus, mond en kin bedekt zijn. Klaar? Was je handen opnieuw. Zo, dressed up om naar buiten te gaan! Was je makser bij thuiskomst onmiddellijk, of gooi het in de wasmachine.

Even drinken? Doe het masker uit (ook hier - enkel aanraken bij de elastiekjes!) en leg het op een propere plaats. Je kan je masker ook opbergen in een katoenen, luchtdoorlatende zak. Was deze zak na gebruik telkens mee met je mondmasker. 

Het is belangrijk om je mondmasker elke keer na gebruik te wassen. Daarom raden we je aan om meerdere maskers per persoon te bestellen. Zo hoef je niet dagelijks je maskertje te wassen.

Het is belangrijk om je mondmasker elke keer na gebruik te wassen: na 8 uur normaal gebruik, of na 4 uur intensief gebruik. Gebruik je het masker voor de allereerste keer? Geef het dan voordien ook al een badje. Zo zijn jouw bakkes en en je mondmasker veilig. We raden je aan om dat telkens met de hand* te doen. Dat is heel eenvoudig met deze stappen:​

 • Kook water in de waterkoker of op het fornuis.

 • Giet het water in een (hittebestendige) kom.

 • Laat het water 3-4 minuten rusten tot het een temperatuur van ongeveer 90° C heeft.

 • Voeg mild wasmiddel toe. Vermijd sterk geparfumeerd wasmiddel om irritatie te voorkomen.

 • Dompel je masker onder in het zeepsop en laat het een 20-tal minuutjes weken.

 • Haal je masker uit het sop en spoel het grondig uit onder stromend water.

 • Laat het masker drogen.

 • Hergebruik het mondmasker.

* je kan het mondmasker natuurlijk ook in de wasmachine wassen, maar je spaart heel wat water uit door dat met de hand te doen. Als je het toch in de machine wast, kies dan voor een programma van 60°C dat minstens een halfuur duurt.

WASSEN

 

FILTERS

In de OP UW BAKKES maskers is een ruimte voorzien voor een filter. Maar welk materiaal kan je gebruiken als filter?

In de eerste plaats kan je de filters gebruiken die je binnenkort opgestuurd zal krijgen van de overheid. Elke Belg zal er twee ontvangen.

 • Knip de filter op maat van het mondmasker. 

 • Steek deze in het masker via de opening aan de onderzijde. Probeer daarbij de filter zo min mogelijk aan te raken. Gebruik hiervoor een (ontsmette) pincet of een balpen.

 • Was je filter na gebruik mee met je mondmasker. Voor je filter gelden dezelfde wasvoorschriften als het masker. 

Nog geen filter ontvangen of meer filters nodig? Knip je eigen filter uit een stofzuigerzak, keukenrol of koffiefilter. Gebruik geen filters die bestemd zijn voor de dampkap. Hier zijn de gaten te groot en worden de virusdeeltjes niet voldoende tegen gehouden. Steek de filter in het masker, zoals hierboven aangegeven. Deze filter kan je niet wassen en moet je dus weggooien na gebruik.

#opuwbakkes